maandag 8 februari 2010

Marhaba!

Niet alleen Sophie heeft Arabische les, Yvonne nu ook. Een leerkracht op Sophie's school geeft Arabisch aan ouders. Een uurtje per week na school, als Sophie 'art club' heeft. Erg grappig om in het Arabisch aan elkaar te vragen hoe het gaat enzo.

En hoe is het om in Dubai te wonen, wordt ons regelmatig gevraagd. Voor zover we kunnen zeggen na een week of 6: bijzonder. Aan de ene kant merk je aan veel dingen dat je in het Midden-Oosten woont en midden tussen mensen uit allerlei landen. Veel mensen denken dat in Dubai vooral Westerse expats wonen, maar dat is niet zo. De groene buitenwijken worden vooral bewoond door hen. Dus in onze buurt zie je vooral westerlingen maar ook veel mensen uit landen als Sri Lanka, India en de Filipijnen; dat is het huishoudelijk personeel, de plantsoenwerkers, de schoonmakers etc.

Maar buiten de typische 'Europese/Amerikaanse' woonwijken lopen vooral niet-westere mensen rond. Die vaak maar weinig verdienen, zoals de mannen die in de bouw werken. Rond onze buurt en die van Sophie's school wordt veel gebouwd en aan wegen gewerkt. Dan zie je ze vaak langs de weg sloffen of zitten. Of ze lopen op vrijdagavond in groepjes door de supermarkt. Terwijl wij onze kar volladen met allerlei luxe spullen, kijken zij rond en kopen een blikje fris en wat koekjes. Dat is behoorlijk confronterend. Op school was laatst een actie: ieder kind moest een schoenendoos vullen met bruikbare spullen voor deze arbeiders. Tsja...


Aan de andere kant is het hier heel mondiaal èn comfortabel wonen. Wat voedsel betreft is het hier geweldig. We zien allerlei eten dat we kennen van onze tijd in Londen, maar ook is er veel uit Frankrijk, India, eigenlijk van over de hele wereld. Ook uit Nederland: we kopen stroopwafels, Edammer kaas, sandwich spread... Alle soorten groente en fruit zijn hier te krijgen en allerlei soorten brood: Frans, Filipijns, Arabisch. En héél veel mangosap (daar zijn we tijdens onze vakantie in Egypte verslaafd aan geraakt). Het is ontzettend leuk om etenswaren te proberen die je in Nederland niet ziet in de supermarkt. Hier zijn ook vooral grote tot hele grote supermarkten, dus de keuze is vaak enorm.

Los van wonen, vinden we het leven hier goedkoper. Omgerekend in euro's zijn boodschappen over het algemeen goedkoper, net als openbaar vervoer, auto's en bezine.
We zullen zien hoe we daar over een half jaar over denken...

Het oordeel tot nu: wonen in Dubai bevalt ons goed. Overigens vinden veel mensen hier het vervelend dat de westerse media vaak zo negatief over Dubai berichten: http://gulfnews.com/news/gulf/uae/general/group-distributes-souvenirs-to-express-love-for-dubai-1.566641

Ma'a salama!

3 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.