woensdag 21 april 2010

Wonen in een islamitisch land

Yvonnes moeder is weer thuis. Ze heeft overigens geluk gehad. Ze vloog vorige week in de nacht van woensdag op donderdag via Wenen terug. Twee uur voor het luchtruim boven Nederland sloot, kwam ze aan in Amsterdam…

Maar goed, het is weer ‘back to normal’ en tussen het regelen van Sophie’s verjaardagsfeestje (aanstaande vrijdag) door: een nieuw stukje op Woestijnbloem.

We hebben al geschreven over rijden, wonen en werken in Dubai. Maar misschien vragen veel volgers zich af hoe het eigenlijk is om in een islamitisch land te wonen. En of we er überhaupt iets van merken.


Foto: Sophie in Jumeirah Moskee met een Koran.










Als je in een winkelcentrum loopt, merk je er weinig van. De meeste winkels komen uit Europa, de VS of Oceanië. Het is dus bijna alsof je in Engeland of Frankrijk in een winkelcentrum loopt (heerlijk). Maar als je oplet zijn er wel een paar dingen waardoor je merkt dat je toch echt in het Midden-Oosten loopt te shoppen.

Hint 1: plotseling stopt de muziek en de oproep tot gebed klinkt – en niet zo zachtjes ook.
Hint 2: je ziet veel oorspronkelijke bewoners, de Emirati, in traditionele kleding winkelen.
Hint 3: de borden met het verzoek je netjes te kleden, bijvoorbeeld knieën en schouders te bedekken. Dat doen wij inmiddels uit respect, niet omdat het niet mag. Zo geïntegreerd zijn we al.

Overigens gelden op het strand en in zwembaden weer andere regels: daar mag je gewoon in bikini rondlopen.

Nog een niet echt subtiele aanwijzing: er zijn heel veel moskeeën in Dubai. Ook twee in onze wijk maar gelukkig wonen we er redelijk ver vandaan. We worden dus niet ‘s avonds héél laat of ‘s ochtends héél erg vroeg gewekt. Maar soms het is handig: “O, is het al half een? Tijd om te lunchen” et cetera.

En dan zijn er de soms wat onduidelijke wetten over (on)fatsoenlijk gedrag. Voorbeelden van dingen die strafbaar zijn: kussen in het openbaar, samenwonen, ongehuwd een kind krijgen, dansen in het openbaar (behalve voor professionele dansers). Met elkaar een zoen geven of hand-in-hand lopen is het een loterij: heb je de pech dat iemand zich er aan stoort en de politie belt, dan kun je een boete krijgen of zelfs in de gevangenis belanden. Vooral als je niet getrouwd bent; het huwelijk is hier vrij heilig dus dan gelden andere maatstaven. Maar ook hieraan houden we ons uit respect voor de lokale Moslim-bevolking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.