maandag 15 maart 2010

Feiten en weetjes over Dubai

We vonden dat het tijd werd om wat feiten en weetjes over Dubai op een rij te zetten. Dus voor de liefhebber: dingen over Dubai die je altijd al wilde weten (of misschien wel helemaal niet).

- Eerst een Aardrijkskundelesje: Dubai is een emiraat en vormt, sinds 1971, samen met zes andere emiraten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE of UAE). Een van die andere emiraten is Abu Dhabi. Dat is de hoofdstad en daar zit de baas van de Emiraten. Daarnaast heeft Dubai ook een eigen bestuurder: Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Hier en daar hangen metershoge foto’s van hem.

- In Dubai wonen op dit moment naar schatting ongeveer 1,7 miljoen mensen: 1,3 miljoen mannen en 400.000 vrouwen.

- In Dubai wordt de post niet standaard niet aan huis bezorgd. Je kunt een postbusnummer nemen of (zoals veel mensen doen) het postbusnummer van je werk gebruiken.
Sinds kort is het mogelijk dat post die in je postbus wordt bezorgd, tegen betaling bij je thuis wordt gebracht. Koeriers brengen pakjes en sommige brieven, bijvoorbeeld van de bank, rond.

- In Dubai hebben de huizen en gebouwen dus ook geen brievenbus (wel soms postbusvakjes) én geen postcode.

- Reclamefolders hebben vaak een rond gat of zitten in een plastic zakje, zo worden ze aan de deurkruk gehangen. Andesr gewoon voor de voordeur gelegd.

- Er is een aantal lokale, Engelstalige kranten. Wij hebben een abonnement op de Volkskrant-variant die zeven dagen per week bezorgd wordt (=neergegooid in de garage).

- Ook al wonen we midden in de woestijn, er zitten altijd veel en mooie vogels in onze tuin.

- Ca. 75% van de inwoners komt uit Azië en ca. de helft van alle schoolkinderen komt uit India of Pakistan (maar niet op Sophie's school).

- Varkensvlees is niet in elke supermarkt te koop. En dan alleen maar in een aparte hoek met een bord ‘For non-muslims only’ of 'Pork' (varkensvlees) erboven.

- Alcohol is, behalve in veel hotels en sommige restaurants, in principe niet te koop; wel zijn er speciale winkels waar je met een speciaal pasje alcohol kunt kopen. Zo’n pasje kun je aanvragen als je een verblijfsvisum hebt. En niet-moslim bent natuurlijk.
Een wijntje drinken mag in hotels als je gast bent, dat wordt gedoogd. Word je betrapt met een fles wijn in je tas, auto of zelfs huis, en je hebt geen ‘alcoholpasje’? Oei, dan zit je goed in de problemen.


Sophie met Tommie op haar nieuwe Arabische poef

2 opmerkingen:

  1. hee thx voor de weetjes, ik heb er veel aan gehad want ik houd me werkstuk over Dubai:D
    Gr Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. thanks voor de leuke weetjes intresant het is handig omdat ik me werkstuk over dubai hou

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.