dinsdag 2 maart 2010

Je weet niet wat je ziet...

Toen we hier net woonden, kwam rijden in Dubai al eens aan bod. Inmiddels zijn we een tijdje verder en hebben we onze huurauto's ingewisseld voor eigen auto's. Omwille van de veiligheid zijn die wat groter en robuuster geworden dan we in eerste instantie van plan waren. Yvonne heeft een compacte suv (voor de autokenner: een Honda CRV 4wd). Met name omdat de passagiers (Sophie!) hoger zitten en zo'n auto stabieler op de weg ligt. Domien heeft een Volvo S80 ("de veiligste auto die er is"). Grote auto's voor Nederlandse begrippen maar hier zijn ze niet echt indrukwekkend.


We voelen ons wel veilig op de weg want het is niet druk en de wegen zijn breed, meestal 6 banen aan elke kant. Over het algemeen wordt er ook niet echt hard gereden. Maar wat je onderweg allemaal ziet...

Eerst even iets over Dubai. Dubai is heel uitgestrekt en niet te vergelijken met steden in Europa. Het is zo'n 35 km breed. Langs de kust en in het 'oude' gedeelte is het wel wat dichter bebouwd. Maar 'new Dubai' is een lukrake verzameling wijken die aan elkaar hangen met snelwegen. Er tussenin is wel van alles gepland (ziet er leuk uit op de kaart, al die parken en wijken), maar is nog woestijn. Je rijdt in Dubai dus heel veel op snelwegen.

's Avonds praten we elkaar bij over wat we gezien hebben onderweg. Een greep uit de dingen die rijden in Dubai nooit saai maken:
- bouwvakkers die rennend de snelweg oversteken
- fietsers op de vluchtstrook
- de meeste automobilisten weten niet wat richtingaanwijzers zijn
- je mag rechts inhalen (sommige mensen denken dat dat moet)
- auto's die met 80 kmph op de 4e baan rijden, al dan niet met knipperlichten aan
- auto's die op rotondes met 4 banen vanaf de binnenste baan plots rechts afslaan
- rotondes nemen: zijn daar regels voor dan?!
- mensen die in het donker op wegen lopen of fietsen waar auto's 80 kmph rijden
- automobilisten die in dichte mist hun lampen niet aan doen
- auto's die nog een afslag nemen terwijl je net denkt 'die zal toch niet meer...'
- borden die boven de verkeerde baan hangen

Het went wel omdat je het continu ziet. Maar het valt meteen op als iemand rekening houdt met andere weggebruikers. Toch hebben de meeste automobilisten hier een rijvaardigheidstest moeten doen. Wij niet: met ons Nederlandse rijbewijs in de hand kregen we zo een UAE-rijbewijs. Als je land maar op het zeer korte lijstje staat. Gelukkig stond 'Holand' erop. En geloofden ze dat 'Holand' hetzelfde is als 'the Netherlands'. Slimmerds uit Polen kunnen mazzel hebben!

Maar wat het allerergste is: veel kleine kinderen zitten niet in een kinderstoeltje, zelfs niet in veiligheidsgordels. Ze zitten (of staan) los achterin of voorin op schoot. Een paar weken gelden is in Dubai een kind van 2 jaar verongelukt. Hij zat bij zijn moeder op schoot. Had hij in een stoeltje gezeten, dan was hij niet eens gewond geweest. Zulke ongevallen gebeuren nogal eens, maar er komt nu eindelijk een wet.

Zo, iemand nog zin in een ritje door Dubai?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.