dinsdag 1 mei 2012

Markeerstift

We krijgen regelmatig de vraag of we bepaalde onderwerpen vermijden op Woestijnbloem. Het antwoord is: nee. Wel zullen we niet snel iets negatiefs over de Islam of de sjeiks schrijven. Maar daar is ook geen reden voor. De sjeiks in de Emiraten zijn goed voor hun mensen en ook de expats hebben weinig te klagen. En al is de VAE islamitisch, de mensen zijn tolerant en er is vrijheid van godsdienst.


Toch merk je zo nu en dan dat niet alles is toegestaan. Bepaalde boeken en tijdschriften die niet stroken met de normen en waarden mogen niet in Dubai verkocht worden, zoals magazines ‘voor de man met rode oortjes’. In westerse bioscoopfilms wordt zonodig geknipt. En af en toe zie je in een boek of tijdschrift dat iemand in de weer is geweest met een zwarte markeerstift of pen.

Zo had Domien laatst een populair psychologisch boek gekocht (Why Men Don't Have A Clue & Women Always Need More Shoes).


Door het hele boek heen waren al te expliciete foto’s en bepaalde woorden - voor ons onschuldig en/of wetenschappelijk, maar in de VAE ongepast - onzichtbaar gemaakt. Zie foto’s.
Deze vorm van censuur is even wennen, zeker voor ons Hollanders, maar ook wel grappig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.