zaterdag 19 mei 2012

Dampend asfalt

Het is nu dus heet in Dubai. Ongewoon heet zelfs. Want het is sinds de temperaturen bijgehouden worden, half mei nog nooit zo warm geweest.
Wij kunnen daar rekening mee houden door weinig buiten te zijn. Helaas, geen diners al fresco meer. Sophie en Yvonne rijden nog wel paard, want 's morgens om een uur of 9 is het nog 'gewoon' warm (34, 35 graden) en niet bloedheet (42, 43 graden). Maar verder speelt ons leven zich vooral af in de airconditioning van auto, huis, kantoor of school.

Hoe anders is het voor de mannen in bijvoorbeeld de (wegen)bouw. Met zulke hoge temperaturen zijn ze aan het werk, soms vol in de zon. Toen we vanmorgen om een uur of 10 van de manege naar huis reden, zagen we zoals elke week een groep mannen bezig met het asfalteren van een kilometers lang fietspad. Ze stonden naast het dampende asfalt, terwijl de thermometer in onze koele auto 41 graden aangaf. Ondanks de hitte waren de mannen van top tot teen bedekt - letterlijk, want ze droegen doeken voor hun gezicht tegen het zand en de zon.

Vanaf half juni mag er tussen de middag een paar uur niet in de buitenlucht gewerkt worden. Werkgevers zijn verplicht een schaduwplek te maken waar de arbeiders kunnen uitrusten. Het is de bedoeling dat de wetgeving dusdanig wordt aangepast, dat de verplichte siƫsta afhangt van de temperatuur en niet de maand. Maar dat laat nog even op zich wachten. Helaas voor de bouwvakkers, schoonmakers en plantsoenmedewerkers kwam de zomer dit jaar vroeg in de VAE...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.