donderdag 1 september 2011

Terug in Dubai

Zo, we zijn weer terug in het -na alle regen en lage temperatuur in Nederland- toch wel erg hete en vochtige Dubai. Maar we zijn weer helemaal gewend en konijn Tommie hupt vrolijk rond in huis. Bij thuiskomst donderdagavond vielen we wel om van de hitte (het was in huis 36 graden) dus eerst moest de airco een paar uur aan voordat we naar bed konden, maar tijdens onze afwezigheid had er in ieder geval geen explosie van ongedierte (zie: 'Kakkerlakken') plaatsgevonden. Ook was het riool niet verstopt, zoals vorig jaar (zie: 'Home sweet home?').

Domien ging zondag weer aan het werk. ‘s Middags kondigde het ministerie aan dat iedereen werkzaam in het bedrijfsleven woensdag en donderdag vrij zou zijn i.v.m. Eid Al-Fitr, het Suikerfeest. Maar maandagavond zaten we vol verwachting achter de laptop. In dit deel van de Arabische wereld was namelijk onduidelijkheid ontstaan over de exacte datum van de laatste dag van ramadan. Zou het nou maandag of dinsdag worden? Dus kwam maandagavond in Saudi-Arabië een comité bijeen, wachtend op een bepaalde stand van de maan. En toen was daar, op maandagavond 8 uur, het verlossende woord: dinsdag was de eerste dag van het Suikerfeest. En dus een onverwachte vrije dag voor Domien. Domiens werkgever was zo aardig om de donderdag ook vrij te geven.

In sommige islamitische landen en ook in West-Europa wordt voor het gemak lang van tevoren een datum geprikt voor het begin en einde van ramadan. Het gaat toch maar om een paar dagen verschil. Maar hier luistert het nauw en weet je soms pas een dag van tevoren of de volgende dag een feestdag, en dus een vrije dag, is. Of dat je toch geen vrij hebt: vorig jaar november besloot de overheid plotseling een feestdag te verschuiven van dinsdag naar zaterdag...weg vrije dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.