maandag 4 juli 2011

Dubai onveilig voor kinderen?

Als je de kranten regelmatig leest, zou je denken dat Dubai een onveilige plek is voor kinderen. Natuurlijk, er is weinig criminaliteit. Inbraken en overvallen komen weinig voor, maar als het gebeurt dan zoekt de politie met man en macht naar de daders en je gestolen spullen. Veel mensen wonen in een huis of appartement in ‘compounds’ met slagbomen en/of hekken en vaak met beveilingsmensen, die regelmatig een rondje door de wijk maken. Auto’s rijden langzaam in de compounds, dus kinderen kunnen veilig op straat spelen.

Wat Dubai onveilig maakt voor kinderen, is het gedrag van hun eigen ouders… De afgelopen maand heeft de politie bijvoorbeeld 15 kleine kinderen uit auto’s moeten bevrijden. Terwijl de ouders ‘even’ een boodschapje deden, lieten ze hun kind achter in de auto. In de hitte hier kan de temperatuur in een auto binnen 10 minuten oplopen tot zo’n 30 graden hoger dan de buitentemperatuur. Op het moment schommelt de temperatuur rond de 40C, maar in augustus en begin september is meer dan 50C niet ondenkbaar. Reken maar uit hoe heet het in een afgesloten auto kan worden, zelfs bij slechts 35C.


Foto: zo mag het natuurlijk wel!

Ook op andere manieren gebruiken ouders in Dubai hun auto om hun kinderen in gevaar te brengen. Ze rijden onveilig en te snel op de Dubaise snelwegen. Maar het ergste is dat de meeste ouders kun kind niet in een kinderzitje zetten. Naar schatting zit slechts 2% (ja, twee) van de kinderen vast in de auto. Je ziet dan ook vaak kleintjes op schoot zitten bij de bestuurder of passagier voorin. Of kinderen tussen de voorstoelen en achterbank heen en weer klimmen. Ook zie je regelmatig kinderen op en neer springen op de achterbank of uit het (dak)raam hangen. Midden op de snelweg. Maar natuurlijk kunnen al die ouders héél goed rijden, dus die hoeven nooit plotseling te remmen. En zij hebben een superauto die vleugels krijgt nog voordat een botsing plaatsvindt.

Veel ouders hebben geen babystoeltje of kinderzitje: niet nodig of te duur. Of ze hebben ze wel, maar gebruiken ze niet. Want de kinderen vinden het niet leuk en gaan dan huilen of zeuren. Sommige ziekenhuizen geven babystoeltjes weg aan ouders van pasgeboren baby’s, maar of dat helpt… Vaak zie je die stoeltjes te koop staan op de Dubaise variant van Marktplaats.

Natuurlijk zijn er wel wetten rondom het vervoer van kinderen in auto’s, maar die worden niet nageleefd. Gelukkig worden de wetten –en de boetes- aangescherpt. Ook voert de overheid campagne om ouders bewust te maken van de gevaren waaraan ze hun kind blootstellen. Hopelijk helpt het iets; al wordt er maar één leven mee gered.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.