woensdag 25 augustus 2010

Ramadan

Deze keer een educatieve bijdrage: ramadan in een notendop.

In Nederland is ramadan natuurlijk geen onbekend verschijnsel meer. De meeste mensen zullen wel weten dat moslims vier weken lang tussen zonsopgang en –ondergang niets mogen eten en drinken. In Nederland hebben moslims het vrij zwaar; in Dubai wordt het vroeger donker en mag er al om 18.45 uur weer gegeten en gedronken worden. Het breken van de vast vieren moslims met een ‘iftar’-maaltijd, die begint met het eten van een dadel.

Hier in Dubai organiseren hotels, restaurants en winkelcentra iftar-buffetten, soms in speciale iftar-tenten. Er komen dan allemaal lekkere en meestal zoete gerechten op tafel, met veel dadels, fruit en noten. Voor mensen die bij familie thuis op bezoek gaan, zijn er speciale soaps op televisie. Eén aflevering voor elke iftar-avond; de ontknoping van de serie is op de laatste avond.

De reden voor het vasten is met name solidariteit met de armen die honger lijden. Maar het is ook de tijd voor introspectie. Tijdens de ramadan geven mensen veel aan goede doelen. Overigens zijn het in Dubai niet alleen de oorspronkelijke bewoners en Arabieren die vasten; ook veel mensen uit Azië zijn natuurlijk moslim.

Omdat Dubai een islamitische staat is, merken wij natuurlijk meer dan in Nederland iets van de ramadan. Los van de iftar-tenten en de vele dadels en noten in de supermarkten, geldt een rook-, eet- en drinkverbod in het openbaar. Je mag wel voedsel en drinken kopen, dus supermarkten, broodjeszaken en fastfoodketens zijn gewoon open. Maar je moet het opeten of opdrinken op een plek waar een moslim je niet kan zien.

Domien mag op kantoor bijvoorbeeld aan zijn bureau niet een kopje koffie drinken of een broodje eten. Dat mag nu alleen in de koffiehoek, niet zichtbaar voor zijn moslimcollega’s. Collega’s (vooral de niet-moslims) die roken hebben helemaal pech: binnen roken mag nooit, maar buiten roken mag nu ook niet. Een goed moment om te stoppen dus! Anders dan je zou verwachten is ramadan geen goed moment om even wat kilootjes kwijt te raken: veel mensen komen juist aan in deze periode. Niet alleen is het soort voedsel calorierijker dan normaal, maar er wordt ook veel meer gegeten. En weggegooid...

Mooie foto-reportage over ramadan: http://gulfnews.com/in-focus/ramadan/muslims-around-the-world-mark-ramadan-1.666839

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.