dinsdag 4 mei 2010

Chaos in de Emiraten

Misschien denken sommige lezers van Woestijnbloem weleens: "Mm, dat Dubai klinkt zo gek nog niet. Ik zou er best ooit willen wonen". Nou, het is ook heel leuk. Behalve als je Iets Moet Regelen. Zoals de plotseling geïntroduceerde, verplichte ID card.

Voor het aanvragen van de ID card moet je naar de Identification Authority. In principe kun je geen afspraak maken. Tenminste, als je nu belt kun je misschien nog net voor 1 januari op afspraak terecht. Maar het nummer is al dagen overbezet en via internet schijnt het ook niet echt te lukken. Dus feitelijk moet je naar zo'n kantoor gaan en uren wachten. Maar regels zijn hier geen regels dus de officemanager van Domien's werk had iets georganiseerd. Dinsdagochtend konden we er terecht.

Toen we rond 9.00 uur daar aankwamen, stuurde de bewaker ons echter onverbiddelijk weg. We moesten morgen maar terugkomen. Teveel mannen zaten te wachten, alleen vrouwen kregen vandaag nog een nummer (er zijn aparte 'balies' voor mannen en vrouwen). Uh...? Tijd om de officemanager te bellen. Die zei dat we naar de centrale balie moesten lopen. Nadat Domien de woorden "Hay Group" liet vallen, werd dezelfde bewaker gesommeerd ons naar meneer die en die te brengen.

Het leek wel een vliegveld, zoveel mensen zaten te wachten tot hun nummer omgeroepen werd. En wij konden zo doorlopen, dat was wel enigszins gênant. Maar daarna was het alleen nog een kwestie van een foto en vingerafdrukken maken en betalen. Tenminste voor Domien, die stond zo weer in de hal.

Yvonne moest namelijk ook voor Sophie een kaart aanvragen. Kinderen hoeven niet persoonlijk langs te komen, een pasfoto is genoeg. Na veel overleg en heen en weer geloop met Sophie's paspoort (o.a. naar Domien bleek later), kwam het verlossende woord: de kleur blauw op de achtergrond van de pasfoto was te donker. Bij de fotowinkel wisten ze het zo goed... Maar Sophie staat wel geregistreerd en nu hoeven we 'alleen even' een andere pasfoto af te geven bij de centrale balie. En dan 'komt het goed'. Natuurlijk.

Vervolgens zorgde Yvonne's paspoort voor problemen. Nadat de medewerker een paar keer was weggelopen met het paspoort, kwam Abdullah maar weer erbij. Voor de tiende keer. Want tja, wat was nou de achternaam? En wat betekende 'e/v'? Uiteindelijk kwamen ze er samen -met een beetje hulp van Yvonne- wel uit. Het maken van de vingerafdrukken ging vrij snel, ondanks dat de medewerkster continu zat te sms'en.

De ID-card zorgt momenteel voor enige chaos in het land. In Abu Dhabi bijvoorbeeld, staan mensen vanaf 4 uur 's morgens al in de rij om een nummertje te bemachtigen. In de hoop 's middags de aanvraag te kunnen doen. De politie moet erbij komen om de rijen af te zetten en de boel in de gaten te houden. In Dubai is het niet veel beter.

Veel mensen willen snel zo'n kaart hebben. De overheid maakte namelijk ineens bekend dat je de ID card nodig hebt om je auto te laten registreren (moet elk jaar), een bankrekening te openen enzovoort. Maar... banken en de instantie waar je je auto moet registreren, hebben geen officiële richtlijnen gekregen. Dus veel instellingen doen er niet aan mee of weten het zelf ook niet zo goed.

National ID cards - what is going on?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.