Veel gestelde vragen over Dubai

Domme vragen bestaan niet, dus hieronder een bloemlezing van vragen die we zoal krijgen over (het leven in) Dubai. Deze pagina gaan we de komende weken uitbreiden met meer vragen & antwoorden.

NB Dit is een weblog, geen objectieve en volledige informatiewebsite. De wetten en regels in Dubai veranderen regelmatig, dus check altijd zelf bij de ambassades, je werkgevers etc. voor de meest actuele informatie.

Heb ik een visum nodig voor Dubai?
Iedereen met (o.a.) een Nederlands paspoort krijgt bij aankomst in Dubai bij de paspoortcontrole gratis een toeristenvisum. Dat is -voor veel nationaliteiten- een maand geldig, maar kan verlengd worden.

Wie hier wil werken, moet feitelijk eerst een baan hebben. De werkgever regelt dan de werk- en verblijfsvergunning (work permit/residence visa). De werkgever kan ook meer vertellen over het laten legaliseren van diploma's (kan het beste in Nederland). Wie een baan heeft, kan de echtgenoot/echtgenote en kinderen sponsoren, oftewel een residence visa voor hen aanvragen (meestal via de werkgever). Daar heb je wel een gelegaliseerde trouwakte en voor kinderen een gelegaliseerde geboorteakte voor nodig. Het beste is om die in Nederland te laten legaliseren (ministerie BZ en ambassade VAE), maar het kan ook hier in Dubai.

Hoe vind ik een goede school voor mijn kind?
Of een school goed is, is persoonlijk. De ene ouder vindt school X geweldig, de ander gruwt ervan. Dus even een paar algemene opmerkingen over scholen.
Scholen in Dubai volgen een bepaald curriculum: Brits, Amerikaans, IB, Indiaas, Koreaans... Nederlandse kinderen zitten doorgaans op Britse, Amerikaanse en vooral IB-scholen. Het IB-curriculum sluit het meest aan bij het Nederlandse onderwijssysteem, wordt wereldwijd erkend en heeft een hoog niveau.

Vrijwel alle scholen in Dubai hebben wachtlijsten, met name voor jongere kinderen. Voordat een kind geplaatst wordt, moet hij/zij toelatingstesten doen, vooral voor rekenen en Engels. Kinderen die weinig of geen Engels spreken, kunnen op de meeste IB-scholen ondersteuning krijgen. Op de website van de 'schoolinspectie' staat een lijst met alle scholen in Dubai plus inspectierapporten: www.khda.gov.ae

Wat is een goede wijk en hoe vind ik een woning?
De grote vraag voor veel ‘nieuwelingen’ in Dubai: waar gaan we wonen? Dicht bij het werk, dicht bij de school van de kinderen? Gaan we voor een appartement of toch een huis? Ook het beschikbare budget kan meespelen in de keuze voor een woonwijk. Gelukkig biedt internet hulp. Op de websites Dubizzle en op Gulfnews vind je een groot aanbod van huizen en appartementen die te huur zijn. Handig om een idee te krijgen van wat er zoal op de markt is en van de huurprijzen, of om direct makelaars en huiseigenaren te benaderen.

Meestal gaat het zoeken en vinden van een woning via een makelaar (een agent). Check van tevoren of hij of zij een vergunning heeft van de RERA. Ook kun je naar een van de grotere makelaars stappen, te vinden in onder meer winkelcentra, en zij kunnen je dan een aantal appartementen of huizen laten zien. Makelaars vragen een commissie van 5% van de huurprijs voor hun diensten op het moment dat u het contract daadwerkelijk ondertekent.

Moeten alle vrouwen een burka aan in Dubai?
Nee. Bovendien is een burka geen gezichtssluier. Het is of een soort wijde jurk of –alleen in de VAE- een metalen plaatje voor de mond dat sommige oudere vrouwen dragen. Een gezichtssluier – dus dat je alleen de ogen ziet- wordt meestal een niqab genoemd. De meeste Emirati vrouwen dragen een zwarte overjurk (een abaya) en een zwarte hoofddoek (sheyla) die het haar (gedeeltelijk) bedekt.

Is het veilig in Dubai?
Ja, we voelen ons veiliger dan in Nederland. Veel meer politie op straat, minder inbraken, zakkenrollers etc en we wonen in een beveiligde compound. Ook als vrouw kun je veilig ‘s avonds laat over straat, mits fatsoenlijk gekleed natuurlijk.

Zijn ze streng in Dubai?
Vergeleken met Europa wel. Voorbeelden van dingen die strafbaar zijn: kussen in het openbaar, samenwonen, ongehuwd een kind krijgen, dansen in het openbaar (behalve voor professionele dansers).
Met elkaar een zoen geven of hand-in-hand lopen is het een loterij: heb je de pech dat iemand zich eraan stoort en de politie belt, dan kun je een boete krijgen of zelfs in de gevangenis belanden. Maar dat zijn uitzonderingen en zolang je je een beetje netjes gedraagt, valt het allemaal wel mee.

Wat zijn de verkeersregels in Dubai - bestaan die überhaupt?
Soms lijkt het inderdaad alsof er geen verkeersregels in Dubai zijn, maar rechts inhalen, geen richting aangeven en over een doorgetrokken streep rijden mag ook hier toch echt niet. Op de website van de politie staat een lijst met verkeersovertredingen, plus de hoogte van de boete en het aantal ‘black points’ dat je ervoor kunt krijgen.

Op dezelfde website kun je een paar dagen later checken of je een boete hebt gekregen; meteen online betalen kan ook maar hoeft (meestal) niet.

Waarom zijn jullie niet lekker bruin als jullie in de zomer naar Nederland komen?
De zomer in Dubai is vanwege de extreme hitte als de winter in Nederland. Je komt zo weinig mogelijk buiten en gaat snel van je auto naar je huis enzovoort.

Is er vrijheid van godsdienst in Dubai en zijn er eigenlijk kerken?
Ja, iedereen mag zijn eigen geloof volgen en er zijn ook kerken en tempels.

Hoeveel Nederlanders wonen in Dubai?
Ongeveer 3000.

Komt Sinterklaas ook in Dubai?
Ja. Hij blijft twee weken in Nederland, maar komt dan eind november in Dubai om pakjes te brengen. Met een boot en dan op een kameel natuurlijk, want Amerigo blijft in Nederland. De pepernoten, banketstaven en chocoladeletters komen al eerder via de post aan.

En voor wie (misschien) in Dubai gaat wonen, hierbij een 'waarschuwing': je woont te lang in Dubai als...