zondag 28 maart 2010

Student led conference


Wat een 'student led conference' is? Dat vroegen wij ons ook af toen we het in de schoolkalender zagen staan...
Maar sinds vorige week zondag weten we het. Op school wordt elk trimester afgesloten met een verslag (rapport) en een student led conference (SLC). Elke leerling stelt van tevoren een portfolio samen met voorbeelden van werkjes die hij/zij gedaan heeft, maar ook met zelfgeschreven commentaar erbij van wat goed ging en wat beter kan. En natuurlijk waarom en hoe. Tijdens de SLC laat de leerling de portfolio en schriften zien aan zijn/haar ouders. De ouders moeten dan 'kritische' vragen stellen. Daarnaast zit bij het verslag van de leerkracht ook een 'self reflection' van de leerling. Het is weer eens wat anders dan de 10-minutengesprekjes in Nederland! Na afloop kreeg Sophie een certificaat van de juf.


Maar zo'n SLC duurt maar een uur en Sophie had de rest van de dag vrij. Domien ook, het was namelijk onze trouwdag (13 jaar alweer). Daarom gingen we naar Wild Wadi Waterpark. Peperduur maar erg leuk: waterglijbanen waarin je omhoog getrokken wordt terwijl je in een grote zwemband zit. En een superenge en superhoge glijbaan. We hebben geen hoogtevrees maar als je daar bovenaan staat...

woensdag 24 maart 2010

Hup Holland Hup!


Vandaag was het feest op Greenfield Community School: het was International Day. De leerlingen (en hulp-ouders) waren gekleed in de landskleuren en de dag begon met een parade over het schoolplein (foto 1). Daarna zongen de kinderen het volkslied van de VAE - zoals elke ochtend eigenlijk moet (ja, Sophie kan het al een beetje zingen).


In de gymhal hadden zo'n 40 landen een stand en in de kantine stonden lekkernijen (nou ja, niet alles...) uit allerlei landen. Het was erg interessant en indrukwekkend om te zien, al die landen met hun spullen bij elkaar.

Natuurlijk had Nederland de mooiste stand, dat spreekt voor zich (zie foto 3). Maar aan de VAE konden we niet tippen: die hadden een echte kameel gehuurd.

Sophie nam na afloop van de dag de tulpen mee. Ons huis is dus helemaal in Hollandse sfeer met de houten klompjes, vlaggenschorten en tulpen! Op naar Koninginnedag!

dinsdag 23 maart 2010

Het heeft gesneeuwd in Dubai!

Tenminste in Ski Dubai, het overdekte sneeuw- en skiparadijs in Mall of the Emirates. Zaterdag was Sophie daar in het Snow Park voor een verjaardagsfeestje. Dus terwijl de temperatuur buiten al aardig opklom richting 30C, speelde Sophie met haar vriendinnetjes in de sneeuw. Er zijn sleeën, glijbanen, grotten en andere attracties. Overigens ligt er echte sneeuw, daarom moesten de kinderen skipakken en handschoenen aan.


De hele klas was uitgenodigd en na de sneeuwpret was er ook nog een uitgebreide lunch. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg iedereen ook nog twee afscheidszakjes vol snoep en kadootjes (zie foto). Is het nog nodig om te vertellen dat de jarige Amerikaans is?
We hopen dat dit niet de norm is. Sophie is binnenkort jarig, dus dan mogen we nu wel aan de slag. Overigens vond Sophie het zelf ook veel te veel en wil dat zelf niet zo. Pff, wat een opluchting.

woensdag 17 maart 2010

Tulpen vouwen in Dubai

Als je écht niet meer weet wat je moet doen in Dubai, dan ga je tulpen maken van vouwblaadjes en groene rietjes. Yvonne heeft inmiddels alle shopping malls bezocht. Te vaak cappuccino gedronken met andere expatvrouwen. En aan de rand van het zwembad liggen gaat ook vervelen. Dus ging ze afgelopen maandag maar tulpen vouwen.

Nee hoor! Volgende week woensdag is International Day op Sophie’s school. Ook Nederland heeft daar een standje. Het leek de groep Nederlandse moeders leuk om daarvoor tulpen te maken. Vandaar. Yvonne is dus alweer actief op Sophie’s school. Sterker nog, ze is zelfs (per ongeluk) ‘country manager’ voor Nederland. Dat heb je als je de ‘Europa manager’ goed kent.

De tulpen zagen er trouwens mooi uit, mede dankzij deze instructies: tulpen vouwen. En het is leuk om te doen.

maandag 15 maart 2010

Feiten en weetjes over Dubai

We vonden dat het tijd werd om wat feiten en weetjes over Dubai op een rij te zetten. Dus voor de liefhebber: dingen over Dubai die je altijd al wilde weten (of misschien wel helemaal niet).

- Eerst een Aardrijkskundelesje: Dubai is een emiraat en vormt, sinds 1971, samen met zes andere emiraten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE of UAE). Een van die andere emiraten is Abu Dhabi. Dat is de hoofdstad en daar zit de baas van de Emiraten. Daarnaast heeft Dubai ook een eigen bestuurder: Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Hier en daar hangen metershoge foto’s van hem.

- In Dubai wonen op dit moment naar schatting ongeveer 1,7 miljoen mensen: 1,3 miljoen mannen en 400.000 vrouwen.

- In Dubai wordt de post niet standaard niet aan huis bezorgd. Je kunt een postbusnummer nemen of (zoals veel mensen doen) het postbusnummer van je werk gebruiken.
Sinds kort is het mogelijk dat post die in je postbus wordt bezorgd, tegen betaling bij je thuis wordt gebracht. Koeriers brengen pakjes en sommige brieven, bijvoorbeeld van de bank, rond.

- In Dubai hebben de huizen en gebouwen dus ook geen brievenbus (wel soms postbusvakjes) én geen postcode.

- Reclamefolders hebben vaak een rond gat of zitten in een plastic zakje, zo worden ze aan de deurkruk gehangen. Andesr gewoon voor de voordeur gelegd.

- Er is een aantal lokale, Engelstalige kranten. Wij hebben een abonnement op de Volkskrant-variant die zeven dagen per week bezorgd wordt (=neergegooid in de garage).

- Ook al wonen we midden in de woestijn, er zitten altijd veel en mooie vogels in onze tuin.

- Ca. 75% van de inwoners komt uit Azië en ca. de helft van alle schoolkinderen komt uit India of Pakistan (maar niet op Sophie's school).

- Varkensvlees is niet in elke supermarkt te koop. En dan alleen maar in een aparte hoek met een bord ‘For non-muslims only’ of 'Pork' (varkensvlees) erboven.

- Alcohol is, behalve in veel hotels en sommige restaurants, in principe niet te koop; wel zijn er speciale winkels waar je met een speciaal pasje alcohol kunt kopen. Zo’n pasje kun je aanvragen als je een verblijfsvisum hebt. En niet-moslim bent natuurlijk.
Een wijntje drinken mag in hotels als je gast bent, dat wordt gedoogd. Word je betrapt met een fles wijn in je tas, auto of zelfs huis, en je hebt geen ‘alcoholpasje’? Oei, dan zit je goed in de problemen.


Sophie met Tommie op haar nieuwe Arabische poef

maandag 8 maart 2010

We zijn er weer ingetrapt

Afgelopen weekend hadden we een vaatwasser gekocht die gisteren bezorgd zou worden. Enthousiast zeiden we 's morgens tegen elkaar "fijn, we hebben vanavond een vaatwasser". We hadden inmiddels beter moeten weten want het is ons al eerder overkomen...

Het gaat hier zo: op de dag zelf belt de chauffeur of monteur een half of heel uur vantevoren op. Maar dat is een Dubiaans (half) uur. Die duren geen 30 of 60 minuten maar ergens tussen de 5 en 180 minuten. Je kunt dus ook geen boodschappen doen want dan staan ze ineens voor je deur. En wanneer ze dan nog terugkomen is de grote vraag.

Maar een half uur kan ook zomaar drie dagen eerder zijn. Een paar weken geleden had de wasmachine kuren, dus er moest een monteur komen. Op woensdag gebeld, de monteur zou zondag komen. Donderdagochtend belde de monteur: hij kon vrijdagochtend wel komen. Donderdagmiddag -terwijl Yvonne net op het schoolplein stond- belde de monteur weer. Hij stond voor de deur. Maar hij wachtte wel even, geen probleem. Dus toen Yvonne een kwartier later thuis kwam stond er een busje met de motor nog aan voor de deur. Erin lagen twee monteurs te slapen...

Terug naar de vaatwasser. Na diverse pogingen om iemand aan de lijn te krijgen, werden we 's avonds om 7 uur eindelijk gebeld. Excuses, de vaatwasser wordt maandag bezorgd. De volgende dag kregen we netjes een telefoontje van de chauffeur dat ze er 'over een half uur' zouden zijn. Tien minuten later ging de bel: de vaatwasser was er.

dinsdag 2 maart 2010

Je weet niet wat je ziet...

Toen we hier net woonden, kwam rijden in Dubai al eens aan bod. Inmiddels zijn we een tijdje verder en hebben we onze huurauto's ingewisseld voor eigen auto's. Omwille van de veiligheid zijn die wat groter en robuuster geworden dan we in eerste instantie van plan waren. Yvonne heeft een compacte suv (voor de autokenner: een Honda CRV 4wd). Met name omdat de passagiers (Sophie!) hoger zitten en zo'n auto stabieler op de weg ligt. Domien heeft een Volvo S80 ("de veiligste auto die er is"). Grote auto's voor Nederlandse begrippen maar hier zijn ze niet echt indrukwekkend.


We voelen ons wel veilig op de weg want het is niet druk en de wegen zijn breed, meestal 6 banen aan elke kant. Over het algemeen wordt er ook niet echt hard gereden. Maar wat je onderweg allemaal ziet...

Eerst even iets over Dubai. Dubai is heel uitgestrekt en niet te vergelijken met steden in Europa. Het is zo'n 35 km breed. Langs de kust en in het 'oude' gedeelte is het wel wat dichter bebouwd. Maar 'new Dubai' is een lukrake verzameling wijken die aan elkaar hangen met snelwegen. Er tussenin is wel van alles gepland (ziet er leuk uit op de kaart, al die parken en wijken), maar is nog woestijn. Je rijdt in Dubai dus heel veel op snelwegen.

's Avonds praten we elkaar bij over wat we gezien hebben onderweg. Een greep uit de dingen die rijden in Dubai nooit saai maken:
- bouwvakkers die rennend de snelweg oversteken
- fietsers op de vluchtstrook
- de meeste automobilisten weten niet wat richtingaanwijzers zijn
- je mag rechts inhalen (sommige mensen denken dat dat moet)
- auto's die met 80 kmph op de 4e baan rijden, al dan niet met knipperlichten aan
- auto's die op rotondes met 4 banen vanaf de binnenste baan plots rechts afslaan
- rotondes nemen: zijn daar regels voor dan?!
- mensen die in het donker op wegen lopen of fietsen waar auto's 80 kmph rijden
- automobilisten die in dichte mist hun lampen niet aan doen
- auto's die nog een afslag nemen terwijl je net denkt 'die zal toch niet meer...'
- borden die boven de verkeerde baan hangen

Het went wel omdat je het continu ziet. Maar het valt meteen op als iemand rekening houdt met andere weggebruikers. Toch hebben de meeste automobilisten hier een rijvaardigheidstest moeten doen. Wij niet: met ons Nederlandse rijbewijs in de hand kregen we zo een UAE-rijbewijs. Als je land maar op het zeer korte lijstje staat. Gelukkig stond 'Holand' erop. En geloofden ze dat 'Holand' hetzelfde is als 'the Netherlands'. Slimmerds uit Polen kunnen mazzel hebben!

Maar wat het allerergste is: veel kleine kinderen zitten niet in een kinderstoeltje, zelfs niet in veiligheidsgordels. Ze zitten (of staan) los achterin of voorin op schoot. Een paar weken gelden is in Dubai een kind van 2 jaar verongelukt. Hij zat bij zijn moeder op schoot. Had hij in een stoeltje gezeten, dan was hij niet eens gewond geweest. Zulke ongevallen gebeuren nogal eens, maar er komt nu eindelijk een wet.

Zo, iemand nog zin in een ritje door Dubai?!